Vidám temető

2009.08.21. 17:49

 

Nemrégiben jelent meg a National Geographicban egy cikk a szaploncai (Săpînţa, Máramaros) vidám temetőről. Legközelebb, ha megyek haza én is megnézem, de egyelőre annyit, hogy az 1930-as években Stan Ioan Patras kezdte el a fejfákat színes festményekkel és humoros versekkel díszíteni, majd 1977-es halála után egyik tanítványa folytatta a munkát.

A fejfákon lévő képek és rövid versek az elhunytak életét, munkáját, esetleg haláluk körülményeit mutatják be. Van, akit a kedvenc lovával, traktorával vagy épp az italosüvegével örökítettek meg. A nőket leggyakrabban főzés, mosás vagy szövés közben láthatjuk.

Van egy fejfa, amelyen egy parasztember látható pálinkásüveggel a kezében, lábánál egy fekete macska integet vészjóslóan. A sírfelirat kertelés nélkül ecseteli az elhunyt esetét: (szabad fordításban) „A pálinka tiszta méreg, nem hoz mást csak sírást és kínt. Mint ahogy nekem is ezt hozta – a halálomat okozta. Aki szereti a pálinkát, hozzám hasonlóan járhat. Mivel én szerettem, pálinkával a kezemben haltam meg.” 

 

Szerző: atoganabra

1 komment

Címkék: temető

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr751328467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása