Égi temetés

2009.09.03. 19:20

Valamelyik bejegyzésben megemlítettem a tibeti égbe temetés rítusát. Nos úgy tűnik, hogy ez a szokás gyakorlati okokból fejlődött ki. Tibet nagy része ugyanis az erdővonal felett fekszik s így a hamvasztás nem igazán gazdaságos, a föld alá temetés sem könnyen megvalósítható, hiszen ahol egyáltalán van egy kis vékony talajréteg, az is fagyott.

Ezt a temetkezési szokást legelőször a 12. századi buddhista Halottas könyv említi meg, s úgy tűik, a tibeti tantrikus szokások is befolyásolták kialakulását.

Magát az eljárást a megfigyelők különbözőféleképpen írták le (amerikai és európai megfigyelők). Az eljárás előtt, akár egy nappal is, a szerzetesek a test körül tömjént égetek és mantrát mondanak. A test szétbontását vagy egy szerzetes, vagy inkább egy „rogyapas” (test-megszaggató) végzi. A feladatukat nem szertartásos nehézséggel végzik, hanem beszélgetnek és kacagnak, mint minden más kétkezi munka esetén.  A buddhista tanítás szerint ez megkönnyíti a lélek távozását egy új életbe.

Nem tudom, mennyire érdekel, hogy hogyan történik maga a test szétszedése, ha szeretnétek, hogy lefordítsam, akkor szóljatok. Bár valószínű, hogy akkor ki kéne rakni a 18+ táblát :P.

És akkor persze az egész ceremónia lényege, hogy a keselyűk felfalják a testet. Azon a helyen ahol naponta több halottat ajánlanak nekik, a keselyűknek hízelegni kell, hogy egyenek, mindezt rituális tánccal érik el. Rossz ómennek tekintik ugyanis, ha a keselyűk nem eszik meg a testet vagy ha akár egy kevés is megmarad miután elrepültek. Azokon a helyeken pedig, ahol kevés „temetés” van, a keselyűk mohóbbak s néha el kell őket űzni az előkészületek alatt.

Sky burial-wikipédia 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr641358385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása