Légszennyezés?

2009.08.04. 09:41

Nem tudom, mennyire tartozik ide, csak éppen beleolvastam a Világvége illemtanába, vagy mi a csudám című könyvbe, s abban az volt, hogy ne nagyon hamvasszuk magunkat, mert nagyon káros anyagokat bocsát ki, úgyhogy utánanéztem kicsit.

(Bocsi a fordítás kicsit béna)

 Szennyező anyagok kerülnek a légkörbe égetéses, befejezetlen (hiányos?) égetéses hamvasztás során, valamint amikor a fémek kipárolognak a szervezetből. Az égés apró szemcséjű anyagot, hidrogen kloridot, és más anyagokat bocsát ki, amik reakcióba lépnek a légköri elemekkel. A befejezetlen égetés hamvasztás során szén-monoxidot termel. A fémek elpárolgása és korommá való lerakódása a légkörben higanyt, kadmiumot és ólmot bocsát ki.

A hamvasztás során termelt por, korom, hamu, és égett részecskék apró szemcséjű port eredményeznek.  S míg egy részüket sikerül megsemmisíteni az utánégetésben, a többi kiszökik a légkörbe. Hidrogén klorid akkor keletkezik, amikor klórt tartalmazó műanyag, mint például az el nem távolított műanyag protézisek, ég el. A becslések szerint minden fél kiló műanyag klórvegyületet a hamvasztás, 250 gramnyi hidrogén-kloriddá alakít át.

Légköri nitrogén jelenléte esetén az égés nitrogén-oxidot eredményez, mely szintén keletkezik hamvasztás során.

A hamvasztás során használt gáz kén-dioxidot eredményez.

Dioxinok (A dioxinok az egyik legmérgezőbb, klóratomokat és aromás gyűrűket tartalmazó szerves vegyületcsalád-magyar virtuális enciklopédia) akkor keletkeznek, amikor olyan klórozott termékeket égetnek, mint például a műanyag protézisek vagy tárolók, de maga a test is bocsát ki.

Ólom és kadmium jelen van az emberi szervezetben, égetés során belekerül a koromba, így kerülhet ki a kamrából. Hasonlóan kerül a higany is a folyamatba, hiszen ez is van az emberi testben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr51287542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása