Balzsamozás meg múmiák

2009.07.23. 11:28

 

„Amikor a holt emberből élőnek tűnőt rekonstruálunk, az elmúlás ellen védekezünk. Nem tudunk abba beletörődni, hogy valaki egyszer s mindenkorra meghalt, eltávozott körünkből, és az élők közé soha többé nem tér vissza. Szeretnénk azt hinni, hogy az elhunyt „élő halott”, akinek vagy közvetlenül a halálát követően, vagy majd valamikor, a bizonytalan jövőben szüksége lesz a testére, esetleg mindarra, amit életében használt, ezért még kedves tárgyait, olykor egész háza népét is vele küldjük túlvilági útjára.” (Szenti Tibor- Háborgatott halottaink, II. rész)

Száraz övezetekben a sós talaj gyakran múmiává alakította a holttesteket. Egyes ausztráliai, pápua es amerikai törzsek a holttestet egyszerűen kiszárítják a tűz mellett. Balzsamozásnál a holttestet sós lébe süllyesztik, beleit kiszedik, majd illatos füvekkel kezelik.

Persze ha balzsamozásról meg múmiákról van szó, akkor már az egyiptomiak. A kislexikon.hu szerint az egyiptomiaknál három féle balzsamozási eljárás volt egy drága, egy olcsóbb, meg egy még olcsóbb :). A legolcsóbb balzsamozási eljárásnál a tetemet nitrumba fektették 4-10 hétre, ami só az alsó-egyiptomi sóstavakból, mely leginkább szénsavas nátriumból áll. A gondosabban véghezvitt balzsamozást megelőzőleg egy vaskampóval kivonták az orrlyukakon keresztül az agyat; ezután éles kővel felmetszették a hasat, majd kivették a könnyen rothadó szerveket, pálmaborban megmosták és négy vázába (kanopus) a tetem mellé tették. Olcsóbb eljárás volt, mikor a hullába kedriát fecskendeztek, mely faecetből, metilaidehidból stb. állott.

Meg a katolikus lexikonban azt írja, hogy minél gazdagabb volt a tag, annál vékonyabb vászonnal fáslizták be.

„Jelenleg a B.-t úgy végzik, hogy a tetemnek egyik főütőerét gondosan megnyitva, abba addig fecskendeznek konzerváló oldatokat, így abszolút alkoholban oldott 1% szublimátot, arzént. timolt stb., míg az egész test egyenletesen fehér, tömött tapintatú lesz. Ez többnyire csak többszöri kísérletre és több ütőér megnyitása után sikerül és körülbelül 8-10 liter folyadékot fogyaszt. Ezután a test üregei megnyittatva, az egyes szervek gondosan megmosatnak a konzerváló oldatban, majd nagymennyiségű szárítóanyaggal behintve, illatos anyagokkal gazdagon bekenve visszahelyeztetnek, a sebek összevarratása után a test gondosan megmosatik, a bőrszárító és rothadás elleni anyagokkal kivülről is bevonatik. A hulla toalettje a vértelen arc és az ajkak gyenge megpirosításában, a hajzat elrendezésében, végre a szintén impregnált ruhák felhúzásában áll. A jól sikerült eljárás a tetemet csaknem határtalan ideig konzerválhatja.” (www.kislexikon.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr781262650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása