Mi lesz a halottakkal? (1)

2009.05.07. 16:12

Ha temetésről, hamvasztásról, mumifikálásról, tehát a test eltüntetéséről van szó (itt azt akarom valahogy kifejezni, hogy nem magára az szokásokra gondolok, hanem csak arra a kis részletre, hogy mit csinálnak egyes kultúrákban a testtel), akkor:

Az egyiptomiak bebalzsamozták, mumifikálták a halottakat (ha mégsem, azt büntetésnek szánták) . De a mumifikálás, ill. balzsamozás ismert a Kanári-szigeteken, Nyugat-Afrika egyes részein, a közép-ázsiai szkítáknál, Indiában, Indonéziában, Észak- és Kelet-Ausztráliában, Óceániában és az ősi amerikai civilizációkban.

A vikingek földeltek, hamvasztottak, mocsárba dobtak (hogy elnyerjék az istenek jóindulatát) , kő, háromszög, négyzet vagy csónak alakú síroka építettek. Sokszor a halottakat a hajójukkal együtt égették el, mivel úgy gonolták, hogy a túlvilágra a tengeren át lehet eljutni, de ha a hajójukkal égetik el a halottat, akkor annak nem kell átkelnie a tengeren, hanem rögtön a túlvilágba jut.

A kannibalisztikus törzsek sokszor megeszik a halottaikat vagy legalábbis bizonyos részeiket, amik a feltámadáshoz fontosak.

A hindu holtakat máglyán elégetik és hamvaikat a folyóvízbe szórják.

Tibetben a halottak egy részét az “égbe” temetik el. A láma kiszámítja, mennyi ideig kell a halottat otthon tartani, majd, felöltöztetik, testét ülő pózba szoritják, takaróba csavarják és kiviszik, hogy megetessék a keselyűkkel (a csontokat meg a koponyát porrá zúzzák és ezt is a keselyűknek adják).

Brit-Columbiában a karrier indiánoknál a tetemet elégetik, miközben a férfi halott felesége szorosan a máglya mellé fekszik, míg a hőségtől félholttá nem válik, s ezután még két évig magával kell hordania a maradékot, s  addig úgy bánnak vele, mint egy rabszolgával.

Szerintem ezt még soká folytathatnám és fogom is folytatni, de most egyelőre ennyi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr771108328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása