Magyar jakobinusok

2009.05.20. 23:42

Ma délután 4 órakor, a Kerepesi temetőben megemlékeztek a magyar jakobinus mozgalomról. Szívesen elmentem volna, sőt úgy volt, hogy el is megyek, de sajnálatos módon ütközött egy másik temetői programommal, amiről remélhetőleg elég hamar írni is fogok. De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy sajnos nem tudtam elmenni, de ott volt egy barátom.

Tehát. 1795-ben ezen a napon végezték ki a magyar jakobinus mozgalom tagjait méghozzá a budai Vérmezőn. Név szerint: Martinovics Ignácot, Hajnóczy Józsefet, Laczkovics Jánost, Sigray Jakab grófot és Szentmarjay Ferencet.

A szabad polgári nemzetállam megvalósítására törekedtek, s a megemlékezés célja is az volt, hogy bár ez az első demokratikus próbálkozás megbukott, az emberek szívéből nem halt ki a szabadság és egyenlőség utáni vágy. (Ez így nagyon jól hangzik mi?)

A megemlékezés mindenesetre kellemesen telt, jót beszélgettek a jelenlévő emberek, akik között ott volt Szanyi Tibor országgyűlési képviselő is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr231134608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása