Erdélyben fennmaradt temetési szertartások fontos kellékei a halotti ravatali terítők, amelyek a magasra vetet ágy vagy a ravatali asztal leterítésére szolgátak. A gyászos abroszok általában kék és fekete mintázatúak, gyapjú és gyapot alap-anyagból, három vagy négy nyüstben szőtt „cölönkös, sáhos” vagy ötnyüstös „cifra szőttesek”. A temetkezési szokások másik fontos kelléke a „halókendő”, melyek színe az elhunyt életkorának megfelelően piros vagy kék.

Ezek a szőttesek nem a kelengyével készültek, a fiatalasszony nem örökölhette, nem készíttette, hanem az első szövése alkalmával magának kellett elkészítenie, közvetlenül a férjhezmenetele után, és lehetőleg egy éven belül. E beszédes tárgyi emlékek az időszemléletük egységét mutatják, a kezdet és vég összekapcsolásának természetességét, a halálra felkészülés fontosságát reprezentálják. Egyszerre készültek el a fiatalos, piros csíkos „halókendők”, az öreges, kék vagy sötétkék színűekkel. Az, hogy ezek a szőttesek, minden háznál jelenlévő szükséges darabok érzékelhetővé teszi, hogy milyen fontosságot és méltóságot tulajdonítottak az élet végének a „más világra” való átmenetel szentségének.

A „halókendők” ősi temetkezési szokásokhoz kapcsolódnak, feltárásokból tudjuk, hogy több sírban találtak vászon göngyölegeket a halott mellett, illetve több területen hagyományosan vászonba göngyölték az elhunytat.

Eredeti funkciójuk a test védelme lehetett, viszont kapcsolódhatnak ahhoz a szokáshoz is, amely szerint a halottat a koporsóba helyezéskor nem lehetette megérinteni, így két halotti kendőt alkalmaztak, egyet a karok alatt csavartak a test köré és egyet a lábaknál helyeztek el és ezekkel emelték be a testet a koporsóba. Ma dekoratív szerepük mellett a végtisztesség kifejezésének eszközei. A koporsó két oldalán kilógó csíkokkal díszített végükön a gondoskodás, szeretet és megbecsülés kifejezői.

 

Somodi Ildikó: Időszemlélet és halálkép a hagyományos tárgykultúránkban

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr21176969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása