Várkonyi Zoltán

2009.04.11. 19:31

Tegnap volt Várkonyi Zoltán  halálának 30. évfordulója.

 

Budapesten született 1912 május 13-án és itt halt meg 1979 április 10-én. Felesége mellett  nyugszik a Farkasréti temetőben.

Színész, színházi- és filmrendező, színházigazgató, Kossuth-díjas (1953, 1956), érdemes művész (1955), kiváló művész (1962). Már fiatalon egészen tehetséges író és fordító. A Színművészeti Akadémián tanul, majd a Nemzeti Színház szerződteti, de később elbocsájtják. Ezután a Pünkösti Andor vezette Madách Színházban játszik, ahol nagy színészi sikereket arat. 1945-ben létrehozza a Művész Színházat mint magánszínházat, ekkor kezdődnek rendezői és színházvezetői tevékenységei. A színházat viszont 1949-ben megszüntetik és ekkor újból a Nemzeti Színház tagjává válik. 1962-től a Vígszínház főrendezője, később igazgatója. 1945-től tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán., 1974-től haláláig rektora is volt.

Színházi munkáin kívül tizenkilenc játékfilmet rendezett, melyek közül számos nagy közönségsikert aratott. Korunk színházművészetének kimagasló egyénisége, példátlan energiájú, sok műfajú művész, színész, rendező, színházépítő, filmforgatókönyv-író, színészpedagógus volt.

Támogatta a tehetségeket, tudását szivesen megosztotta másokkal, így olyan művészek tanultak tőle mint Pécsi Sándor, Rozsos István, Pálos György, Sennyei Vera, Somogyvári Rudolf, Békés Rita, Latinovits Zoltán.

Felesége Szemere Vera színésznő, fia Várkonyi Gábor rendező

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr771059868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása