A gyász színei

2009.04.23. 00:21

Milyen színű ruhát viselünk, ha temetésre megyünk? Feketét. És milyen színre gondolunk, ha azt mondjuk: halál, gyász, temetés? Feketére. Most nem akarok belemenni annak a mély értelmű taglalásába, hogy a fekete az nem szín. Mondjuk azt, hogy szín.

Tehát a keresztény országokban, úgy általában a gyász színe a fekete. Azonban Kínában (a fehér mellett a kék is), Japánban, India egyes részein és több afrikai törzsnél is a gyász színe a fehér.Valaha Európa nagy részében a fehér volt a gyász színe, sőt kisgyermekeket még Magyarországon is nagyon sokáig fehérben gyászoltak.

Vannak, akik gyászukat fehér-feketében fejezik ki, mintegy a bánat és a remény kettősségét jelképezve (Dél-tenger szigeteken élők). Egyiptomban és Burmában a sárga a gyász színe, Etiópiában a szürke és a barna (a föld jelképe), Iránban vagy Örményországban a kék (az eget, a menyországot jelképezi), Dél-Afrikában piros, India egyes részein barna, Thaiföldön a nők lilában gyászolják meg férjüket.

Nos. Milyen színre gondoltok, ha azt mondom: gyász?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr801081178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása