A hamvasztás története

2009.07.10. 11:37

A hamvasztás gyakorlata leginkább a nomád népeknél volt ismeretes, ritkábban, azonban előfordult letelepedett népeknél is.

Afrikában, Dél - Amerikában és Óceániában szinte ismeretlen, viszont a Csendes óceán északi vidékén és az Észak - Amerikában élő népeknél széles alkalmazásra talált, akárcsak a mediterrán civilizációban. A görögök és az etruszkok a lelket felszabadító és megtisztító eljárásának tekintették, mely csak a neves emberek számára volt fenntartva.

Európában a halottégetés első temetőit a Római Birodalom északi határvidékén találhatjuk, az itt levő várak környékén.

A hamvasztás szertartása azonban a római világban is csak a nemes osztályok kiváltsága volt, hiszen csak a gazdagok engedhették meg maguknak a fényűző gyászszertartásokat, az értékes fából készült máglyákat és a balzsamozást. Ez volt az oka annak is, hogy az első keresztény közösségek (az alázatosság és egyenlőség érzésével) a hamvasztás ceremóniájának tipikus pompájánál jobban szerették az eltemetés egyszerűségét.

A zsidó kultúra a hamvasztást rendkívüli tiszteletnek vélte, mely csak a királyoknak és hősöknek (Saul, Dávid, Salamon, stb.) járt. Kezdetben a keresztények megtartották ezeket a szokásokat, néhány évszázaddal később azonban a keresztény vallás hivatalosan is eltörölte a holttestek elhamvasztását pogány eredete miatt.

A keresztény vallással párhuzamosan a mohamedán vallás is elrendelte az eltemetést az összes országban, amelyben érvényesült. Végül az ezredforduló felé a hamvasztás csaknem az egész mediterrán térségből eltűnik, és majd csak a francia forradalom után (az egyházellenes és a felvilágosodás mozgalmainak születésével) igyekszik néhány értelmiség ismét előnyben részesíteni a hamvasztást.  

A XIX. század második felében az ipari forradalom és a városiasodás folyamatának nyomása alatt azonban a hamvasztás eljárása újra javasolttá vált a hagyományos temetők elégtelensége miatt. A következő évszázadokban tovább terjedt a hamvasztás.

Az első modern halotthamvasztó berendezést (krematórium) 1876 -ban Milánóban állították fel, az első hamvasztás pedig már 1876. jan. 22. - én  megtörtént.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elysium.blog.hu/api/trackback/id/tr391233606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása